Hye...lama sudah sy tak share apa-apa di blog ni...
Tak menyempat...kalau nak kira gambar tu...banyak resepi yang tak diupdate...
So, sekarang sy ambil kesempatan untuk share satu rezepi...
Ayam Salsa Tomato
Salsa tuhh...hiks...siapa yaag minat tarian salsa?
Okay2...abaikan...
Jadi...bahan-bahannya ialah...
Bahan perap ayam
1. Sos ayam
2. Serbuk kunyit (Kalau nak sedap, tumbuk kunyit hidup)
3. Garam (Sikit je sebab sos ayam dah masin)
So...perap lebih kurang 1/2 ekor ayam (bahagian dada) yang telah dipotong nipis (tidak terlalu nipis)...
Sy perap sekejap je...sebab buat last2 minute
Nak sedap, perap lama sikit...setengah jam hingga sejam...
Then...panaskan pan...masukkan butter (sebab butter menaikkan aroma yang wangi)...kalau ada orang yang tak pass dengan bau butter tu...guna minyak masak biasa pun takpe...
Kemudian...grill ayam2 tu...sampai warna keemasan...kalau nampak macam hitam2 tu bukan hangus eh...tu kesan sos ayam tu je...
Ayam dah masak? Okay...angkat dan ketepikan dulu...
Now prepare untuk bahan2 lain...
Bahan-bahan lain
1. 3 ulas bawang putih - cincang halus
2. Daun saderi - potong panjang...lebih kurang 1 inci...agak2 segenggam tu kira okay lah...
3. 2 biji tomato - belah 6...
4. 1/2 biji jus lemon
Okay...so cara2nya...
Panaskan pan...masukkan butter...
Tumis bawang putih...
Agak2 dah naik bau...kuatkan api...masukkan ayam2 tadi dan daun saderi...
Then masukkan tomato...gaulkan...
Masukkan jus lemon...gaul lagi...
Tutup api...
Then rasa...kalau belum cukup masin bagi korang...
Tambah garam...
Akhir sekali...hidang! Ikut kreativiti korg...
Selamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment