How to make #mantau ?
#resepi simple giler...
Tak perlu beli mantau sejuk beku kat pasar raya lepas ni...
Bahan-bahan :
1. 350 gm tepung serbaguna (ayak)
2. 35 gm gula kastor
3. 1/2 sudu besar yis segera
4. 180 ml air
5. 30 ml minyak zaitun
6. 2 1/2 sudu besar serbuk koko (ayak)
Kalau korang suka mantou yang creamy sikit, korang boleh gantikan 80 ml air tu dengan susu.
Means, 100 ml air dan 80 ml susu segar.
Cara-caranya...
1. Campur semua bahan kering kecuali serbuk koko.
2. Masukkan air dan uli sampai jadi doh.
3. Masukkan minyak zaitun dan uli lagi.
4. Then bahagikan doh kepada dua bahagian yang sama timbangannya.
5. Masukkan serbuk koko pada salah satu doh dan uli hingga sebati.
6. Wrap kedua-dua doh dan rehatkan selama 10 minit.
7. Dah? Kemudian, canai doh warna putih membentuk segi empat.
8. Buat benda yang sama bagi doh warna coklat.
9. Tindih doh warna coklat atas doh warna putih.
10. Gulungkan...ala-ala nak buat kek gulung tu...
11. Potong doh yang telah digulung ikut kesukaan sendiri. Aku potong...lebih kurang 1 inci.
12. Rehatkan selama 30 minit.
13. Untuk sejuk beku, kukus mantau selama 5 minit, sejukkan di redai sebelum disimpan dalam freezer.
14. Untuk makan, kukus terus selama 15-17 minit.
Tadaa... #resepimantau yang memang mudah gila kan...
Okay...sampai sini saja, tataa...
Gambar atas pinggan ni mantau yang sedia dimakan...
Gambar mantou atas redai tu pulak untuk disejukbekukan.
Dan gambar mantou atas baking paper tu ketika selesai dipotong kecik-kecik.
No comments:
Post a Comment