Tuesday

Resepi Udang Goreng Tom Yam

Hye...Assalamualaikum...
Lama pulak tak update blog...
Tak kisahlah ada orang suka atau tak blog ni...
Yang penting kita update...hihi...

So...2 hari lepas, sy ada masak tomyam goreng...
Sedap...pes sendiri k...
Nak pakai pes segera pun takpe...
Tapi buat sendiri lagi nikmat...
Tomyam goreng ni, lebih kurang macam tomyam je, tapi dia kering, tak berkuah melaut macam tomyam biasa tu...

So...bahan-bahannya...memang simple dan mudah gilaaa...

KISAR
1. Bawang besar - 3 biji
2. Bawang putih - 2 ulas
3. Cili kering - 4...batang ke? (Confused)
4. Cili padi - 2 batang
5. Serai - 1 batang
6. Tomato - 2 biji
7. Halia - 0.5 inci

BAHAN LAIN
1. Udang laut - 1/2 kg
2. Daun limau purut - 3 helai
3. Tomato puri - 2 sudu besar
4. Sos cili - 2 sudu besar
5. Sos tiram - 2 1/2 sudu besar
6. Asam keping - 2 keping
7. Garam - secukup rasa
8. Gula - sedikit (lebih kurang 1 sudu teh...)

9. Bunga kantan - sekuntum...cincang halus (kalau ada masalah angin, tak masukkan pun takpe)

CARA-CARANYA...
1. Panaskan kuali...and minyak...jangan banyak sangat...tak elok...

2. Tumis bahan kisar bersama daun limau purut dan asam keping.

3. Agak-agak bau limau purut dah naik, cili kisar tu pun agak masak, masukkan tomato puri, sos cili dan sos tiram (masukkan bunga kantan).

4. Korang masak la sampai cili tu betul-betul masak. Waktu tu, korag boleh keluarkan asam keping tu. Ikut taste kepedasan korang lah...kalau nak pedas, keluarkan awal sikit. Kalau tak nak pedas langsung...biarkan sampai cili masak...tak pun, korang tak payah kisar cili tadi...hehe...

5. Siap? Eh...belum...masukkan gula dan garam dulu...
Then, masukkan udang...'kaup balik' udang2 tu sampai masak semuanya...
Pendek kata, sampai semua warna dia berubah jadi keemasan.
Dan kalau udang yang lurus tu, sampai kepala dia bengkok bertemu ekor.

Jangan lama sangat tau.
Lama sangat nanti udang terlebih masak, susah nak buang kulit dia.

Elakkan makan kulit udang, bahaya...

Tapi jangan mentah pulak...pun bahaya jugak...

Orait...siaplah udang goreng tomyam...
Hidanglah mengikut citarasa dan kreativiti anda...
Sorry la, sy tak kreatif...

Tataa...sampai sini saja...

No comments:

Post a Comment