Sunday

Resepi Choco Moist Mousse Cake

Assalamualaikum...selain daripada kek coklat keju tu sy pun ada buat kek choc mousse ( sebutannya mus, okay...kalau sebut maus---mouse, itu tikus... )

So, disebabkan resepi kek coklatnya, sy guna resepi yg sama, jadi...sy copy paste je lah ye...heheh...

Kek Choco
Bahan-bahan A :


  1. 1 cawan serbuk koko ( sy guna jenama Van Houten, jenama baik jugak tu, jangan lupa ayak tau )
  2. 1/2 cawan susu pekat 
  3. 1 cawan susu segar
  4. 250 gm butter 
  5. 3/4 cawan gula kastor ( sy tambah lagi 1/2 cawan, sebab gula banyak tu tak manis langsung...bagi sy lah...hehe )


Bahan-bahan B :


  1. 135 gm tepung serbaguna ( sy guna tepung superfine Blukey )
  2. 1 tsp soda bikarbonat
  3. 3 nos telur ( sy guna yg gred A punya )



So, alkisahnya...cara-caranya ialah :


  1. Cairkan butter menggunakan kaedah double boiled.
  2. lepas dia cair, korang masukkan gula...kacau sampai dia hancur...
  3. Then masukkan susu pekat diikuti dengan susu cair...
  4. Masukkan serbuk koko...haip...so itu lah adunan bahan-bahan A kita tadi...
  5. Now, slow-slow, kita masukkan telur satu per satu dalam adunan bahan A tadi dan pukul hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan tepung yang telah diayak dan juga soda bikarbonat...
  7. Selesai buat adunan kek choco nih...

Then, bakar selama 30 minit dalam oven...suhu 160...
ATAUPUN, kukus selama 30-40 minit...better kukus lah kot...

Sekarang, bila kek dah masak dan sejuk, kita buat mousse dia pulak...
Bahan-bahannya :
  1. 3 nos kuning telur
  2. 25 gm gula kastor
  3. 250 UHT cream ( pukul guna handwhisk sampai dia agak kental sikiiit je, kalau terlebih, dia split...produk akhir memang buruk )
  4. 125 gm coklat gelap  ( cairkan ye )
  5. 7 gm gelatin + 20 gm air ( masukkan gelatin dalam air [sprinkle] dan double boiled dia kay...
Cara-caranya :
  1. Pukul gula dan kuning telur menggunakan teknik sabayoun ( sorry kalau salah eja ), teknik la-ala double boiled tu jugak...jangan berhenti pukul tau, kalau tak dia jadi telur dadar manis...pukul sampai kental...
  2. Then, alih dia dari tempat yang agak berhaba tu, masukkan coklat yang dah dicairkan...
  3. Seterusnya, masukkan krim UHT tadi, gaul sebati...
  4. Akhir sekali, masukkan gelatin+air tu...

Now, korang just tuang je mousse tu atas kek / cupcake tu...
Dan masukkan dalam chiller...atau.....peti ais lah kan...
Kalau kek besar, gamaknya mau 3-4 jam jugak waktu diambil untuk dia set...
Tapi, kalau cupcake...sejam pun boleh lah...
Nah...pun comot jugak...tapi macam biasalah...rasanya tetap mabeles...

Tata titi tutu...selamat mancuba dan berjaya...
Kalau fail, teruskan mencuba...

No comments:

Post a Comment