Monday

Resepi Dorayaki

Alang2 sy ada ciptakan falsafah hati dorayaki,
jadi ingin juga sy share resepi Dorayaki...

Bahan-bahan

* 1 - 3 biji telur ( sy guna 1 biji telur gred A )
* 2/3 cawan gula ( sy guna gula biasa je, bukan gula kastor )
* 1/2 sudu teh baking powder ( atau boleh campur 1/2 sudu teh Cream of tartar dan 1/2 sudu teh Soda bikarbonat, bagi menghasilkan Baking powder )
* 3 sudu besar air
* 1 cawan tepung serbaguna ( sy guna tepung yg paling halus, ayak ye )

Cara-caranya...
Mula2 pukul gula dengan telur...
Guna whisk lah senang...
Pukulll sampai gula hancur...

Lepas tu...korang masukkan tepung dan baking powder...
Gaul, gaul, gaul...
Korang akan nampak macam dia...berketul pelik...
Haa...terus korang masukkan air...
Kacaulah...
Done...

Then korang sediakan periuk pan...yg leper tu...

Decide lh nk buat sebesar mana...
Nak kecik, boleh guna sudu besar je,
Nak besar, boleh guna senduk kecik...
Nak gergasi???
Boleh guna senduk besaaaarrr...

Buka api...panaskan pan...

Korang basahkan kain lap yg bersih...
Perah eh kain tu...biar dia lembap je...
Lap permukaan pan...

Pastu bakar lah ikut sukatan tu...nak kecik, besar atau gergasi...

Jangan letak minyak atau butter bagai...
Tak perlu pun...

Then, bila korang nampak macam permukaan atas tu da berlompang halus banyak3...
Guna skewer ( lidi sate ), belek dari tepi...
Perang belum???
Kalau dah, boleh balikkan...

Bila dah selesai...korang tengoklah yg mana sepadan...pakwe makwe dia...
Yg sama saiz dan bentuk...
Korang letak lah filling apa yg korang suka...
Strawberry ke, coklat ke, kaya ke, butter ke...
Sy letak coklat hazelnut gardenia je...
Kapuh dua...

Siappp!!! Mabelesss

No comments:

Post a Comment