Sunday

Resepi Luxurious Choco Moist Cheezy Cake

Hye...Assalamualaikum...
Baru-baru ni untuk Raya Haji, sy ada buak kek...sebenarnya resepi ni pun sy ambil dari blog...blog siapa ntah...serius tak ingat...mohon halal eh...
Tapi...cerita awal-awal, layer kek sy tak cantik langsung.,..tapi rasanya mengagumkan lah jugak...hehe...

So...nak habaq mai noh...ni bahan-bahan untuk buat kek ni...

Kek Choco
Bahan-bahan A :

  1. 1 cawan serbuk koko ( sy guna jenama Van Houten, jenama baik jugak tu, jangan lupa ayak tau )
  2. 1/2 cawan susu pekat 
  3. 1 cawan susu segar
  4. 250 gm butter 
  5. 3/4 cawan gula kastor ( sy tambah lagi 1/2 cawan, sebab gula banyak tu tak manis langsung...bagi sy lah...hehe )
Bahan-bahan B :

  1. 135 gm tepung serbaguna ( sy guna tepung superfine Blukey )
  2. 1 tsp soda bikarbonat
  3. 3 nos telur ( sy guna yg gred A punya )


So, alkisahnya...cara-caranya ialah :


  1. Cairkan butter menggunakan kaedah double boiled.
  2. lepas dia cair, korang masukkan gula...kacau sampai dia hancur...
  3. Then masukkan susu pekat diikuti dengan susu cair...
  4. Masukkan serbuk koko...haip...so itu lah adunan bahan-bahan A kita tadi...
  5. Now, slow-slow, kita masukkan telur satu per satu dalam adunan bahan A tadi dan pukul hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan tepung yang telah diayak dan juga soda bikarbonat...
  7. Selesai buat adunan kek choco nih...
Now, kita beralih pulak pada resepi 
Lapisan cheese
Bahan-bahannya...
  1. 250 gm cream cheese ( sy guna jenama Anchor )
  2. 100 gm coklat masakan putih ( sy guna Colatta White Compound Choc, cairkan )
  3. 2 nos telur gred A
  4. 30 gm tepung gandum / superfine ( ayak tau, wajib! )
So, what should we do now?
Okay, sediakan mixer dan paddle...nak pukul by hand pun boleh, tapi kalau rasa kuat lah...huhu
  1. Pukul cream cheese sampai dia tak berketul keras macam yang asal tu...
  2. Lepas tu, masukkan coklat putih, diikuti dengan telur satu per satu...
  3. Akhir sekali, masukkan tepung...haa...siap adunannya...
Then...korang decide lah nak buat sebiji besar ke, cupcake ke...hak korang sendiri...
Kalau nak buat kek besar, make sure loyang tu korang gris dengan butter tau, kalau tak nanti produk korang melekat kat loyang tu, tak nak keluar-keluar dia...

Tuang lapisan pertama ( adunan kek choco )
Kukus selama 15 minit...nak bakar pun boleh...
Suhu kek besar = 180 darjah celcius
Suhu cupcake = 160 darjah celcius

Lepas tu, angkat keluar, tuang adunan cheese pulak sebagai lapisan kedua...
Masukkan semula dalam pengukus ataupun oven...

Dan begitulah seterusnya sehinggalah korang dapat produk yang korang nak...

Unutk coating...korang boleh buat icing, coklat ganache, atau apa sahaja topping yang korang minati...tapi kalau kek korang memang tiptop dari awal lagi, tak perlu coating kot...hehe...
Maybe kalau kukus, layer kek tu akan jadi lebih cantik...
Ni yang kek besar punya, sy coating dengan icing, tapi tak cantik, sebab icing cair...tangan sy panas...sangat
Bahkan, waktu sy duduk dalam bilik aircond selama 6 jam, tangan sy masih panas walaupun sy kesejukan...

Ini pulak, cupcake...

Kurang menarik tapi percayalah, rasanya memang mabeles...
Thanks... ^_^

No comments:

Post a Comment