Adakah mudah untuk mengawal hati sendiri?
Pastinya mudah jika kena pada caranya...
Seperti pembuatan dorayaki...
Mixture of ingredients tu ibarat hati kita...
Telur, gula, madu, tepung serbaguna, air...
Kita ambil frying pan, kita buka api...
Api? Panas...
Tapi kita yg mengawal maraknya api tu...
Kita yg perlu jadikannya kecil...
Supaya?
Supaya frying pan kita tak terlalu panas...
Masih panas?
Kita yg perlu lembapkan tuala...
Lap permukaan frying pan...
Tuala tak boleh basah, tak boleh yg kotor...
Nak lap kena hati2...jgn sampai tangan sendiri melecur...
Nak buat dorayaki?
Kecil atau besar?
Sukatannya kita yg tentukan...
Sama ada sesudu besar, sesenduk besar atau apa2 sahaja...
Selepas tuang masuk adunan?
Kawal lah...bila boleh balikkan kepingan dorayaki...
Bila boleh angkat?
Nak balikkan kena tengok dulu...
Jika sudahpun berlompong2 kecil di bahagian atas dan warna di bahagian bawah da keperangan,
Boleh lah balikkan...
Nak balikkan...cara kena betul...
Salah cara, menggerutu di bahagian tepi...
Dorayaki tak lawa...
Tapi...jika kita buatnya dgn sebaiknya...
Maka indahlah dan enaklah dorayaki kita...
Jika tidak,
Maka leburlah, hanguslah, pahitlah, huduhlah dorayaki kita...
Everything depends on our ownselves...
Monday
Falsafah Hati Dorayaki
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment